Foliebakt røye

Foto: Robert Mære

 

“Gründerens  foliebakte Blåfjell-røye med sitron, urter og smør. Rømmesaus, syrlig agurk og poteter» – Lars Erik Vesterdal 

 

Dette trenger du til 6-personer

 • 1 stk fjellrøye fra Blåfjell
 • 4 ss smør
 • 2 dl hvitvin
 • 2 stk små løk
 • 3 dl rømme
 • 1 dl fløte
 • 2 sitroner 
 • 2 agurk
 • 2 ss sukker
 • 1 dl hvitvinseddik
 • 1 dl vann
 • 1 kg gode poteter
 • 1 potte persille
 • 1 potte dill

 

Slik gjør du

Vask fisken godt i iskaldt vann og tørk den godt med papir. Snitt skinnet ca 1,5 cm ned i fiskekjøttet. Lag 5 snitt på begge sidene og lag et langt snitt på ryggen av fisken. Brett et dobbelt lag med aluminiumsfolie som passer til fisken og legg i en langpanne. Legg et godt lag med salt, pepper, sitronskiver, persille og smør på folien og legg fisken på. Gjør akkurat det samme på toppen av fisken. Pakk folien tett sammen. Bak fisken i en forvarmet ovn på 180 grader i 30-40 minutter. Avhengig av ovnstype og størrelse på fisken. Rull skinnet av med en gaffel før servering. Finkutt løk og kok den inn sammen med hvitvin, det skal kun være noen dråper igjen. Tilsett fløte, reduser dette i tre minutter og rør inn rømmen. Smak til med litt sitronsaft og finkuttet dill. Bland eddik, sukker og vann. La dette stå til sukkeret er oppløst. Kutt agurk på langs med en potetskreller og vend i eddiklaken. La dette marinere i tre minutter. Press ut laken og server dette sammen med fisken, rømmesausen og nykokte poteter.

« Fjellrøye fra Blåfjell egner seg veldig godt til å bake hel. Fettinnholdet i fisken gjør det veldig saftig og smaksrik»